Back to the top

Biografie

Het begin

In 1993 staken de collega’s Pim Reedijk uit Oss en Loed Verhagen uit Heesch de koppen bij elkaar om hun idee over het oprichten van een Rock & Roll band daadwerkelijk gestalte te geven.

Deze formatie kreeg de naam The Blue Moon Rockers om daarmee tot uitdrukking te brengen dat ze de samenstelling zorgvuldig bijeen zochten (Blue Moon = “zelden voorkomend” oftewel: de leden dienden in gezamenlijkheid een eigen identiteit zowel op het muzikale als representatieve vlak  te gaan neerzetten). John Romme  Rob Manders en Johan Stoop  pasten exact in dat plaatje en het vijftal was hiermee definitief gevormd voor een prachtig muzikaal avontuur dat zich daarna ontvouwde.

 

Muziek uit de jaren ’50 en ’60

Aan de basis van hun repertoire stonden tracks uit de jaren ’50 en ’60 op vocaal en instrumentaal gebied. Door intensief een avondvullend programma in te studeren en mede door de vraag naar live muziek in de horeca volgden er snel optredens in de regio en hadden ze ook even snel een aantal trouwe volgers. Die verenigden zich in 1995 tot een daadkrachtige fanclub die uitgroeide tot de grootste van ons land op het terrein van de Rock & Roll scene.

In 1996 verscheen bij het label Rarity-Records de eerste CD die de titel “School of Rock & Roll” meekreeg. Het gevolg was een toename van de landelijke bekendheid en daardoor ook het aantal boekingen van de band buiten de regio.

Pim Reedijk (slaggitarist) en Johan Stoop (drums) stapten twee jaar later uit de formatie en hun plaatsen werden ingenomen door respectievelijk Ben van Helvoirt en Peter van Zandvoort.

Het resultaat was dat een jaar voor de eeuwwisseling al de tweede CD bij Rarity-Records het licht zag met voor die tijd de gebruikelijke naam “The Blue Moon Rockers Volume Two”. De populariteit van de band was in zes jaren gestegen naar voor Rock & Roll begrip ongekende hoogte en zorgde voor een volle boekingsagenda door heel Nederland. The Blue Moon Rockers werden zelfs uitgenodigd voor een live radio3-optreden bij de TROS in het programma van Patrick Kicken.

Toentertijd was het publicitair en commercieel aantrekkelijk om de CD in de markt te zetten en nummer drie, “The Third Moon”, had in 2003 dan ook een duidelijke doelstelling. Onder de vlag van platenmaatschappij HCD Music Productions kregen muzikanten de vrijheid om daadwerkelijk een plan neer te zetten en was er  meer studioruimte om de kwaliteit te bevorderen.

 

De Toenmalige Fanclub

Het tienjarig bestaan van de fanclub was de aanleiding tot opname van een DVD waarop liefst 32 nummers te zien en te horen waren. Daarnaast bevatte de hoes ook nog 27 tracks op CD en tezamen vormen deze” In Concert  The Blue Moon Rockers”.

In 2007 verschoot The Blue Moon tot een diepzwarte maan naar aanleiding van het schokkende bericht dat Ben van Helvoirt leed aan de ziekte van ALS. Een vreselijke boodschap met een onherroepelijk gevolg.  In overleg met de fanclub hebben The Blue Moon Rockers Ben’s wens om een Nederlandstalige Rock & Roll CD samen te stellen kunnen realiseren. Die kreeg, hoe kan het anders,  de toepasselijke en allesomvattende naam “Ik Bewonder Jou” als eerbetoon aan de ritmegitarist mee. Op 6 juli 2008 is deze unieke schijf tijdens een emotioneel optreden en ten overstaan van een uitverkochte zaal gepresenteerd. Enige tijd later is de totale opbrengst van deze CD overgedragen aan de Stichting ALS.

 

Hoe nu verder?

Na het overlijden van Ben brak een periode aan van twijfel. “Hoe nu verder?” De Blue Moon Rockers puzzel was niet meer compleet  en ook wisselingen binnen de band brachten geen oplossing aan het licht. Vertwijfeling en demotivatie waren aan de orde van de dag en leidden uiteindelijk in 2012 tot het ontbinden van The Blue Moon Rockers middels een afscheidsconcert ten overstaan van de trouw gebleven fans.

Daarna kozen bandleden hun eigen weg en sommigen formeerden zich  kort tot “The Melody Rockers”. Het ontbrekende puzzelstukje deed zich echter steeds gelden en definitief kwam er maar moeilijk iets van de grond. Een “radiostilte”brak aan tot Ben toch weer aanleiding vormde om eens rond de tafel plaats te nemen. Immers in mei 2019 zal het 10 jaar geleden zijn dat Ben ons ontviel en met dat gegeven wilden de bandleden van weleer iets doen. Bovendien bleek het gemis van muziek maken hierbij duidelijk ’n rol te spelen. Ook het niet aflatende verzoek van de buitenwacht om een terugkeer op het podium streelde de ego’s en na enige repetities werd al snel duidelijk dat er binnen het quintet muzikanten sprake was van een klik; het repertoire van weleer was herboren!

Ook diende een hernieuwde kennismaking zich aan toen de vraag van de organisatie “Nothing Else Matters” kwam om tijdens hun festival op te treden. Mede gezien het feit dat de organisatie hiervan stoelt op een jarenlange ervaring op het terrein van het goede doel is het voor The Blue Moon Rockers een uitgelezen gelegenheid tot een publiekelijke presentatie tijdens dit evenement.

TBMR_video_06
TBMR_video_05
TBMR_video_02
© Copyright The Blue Moon Rockers